Jak se postarat o děti v létě, když musíte pracovat

26. 06. 2024

Léto a s ním i letní prázdniny pro vás může být velmi náročné. Děti sice 2 měsíce prázdnin milují, ale vy máte už teď vrásky na čele z toho, jak skloubíte práci a jejich hlídání. Na tábor byste je sice rádi poslali, ale kde na to vzít? Třeba vám pomůžou naše tipy.

Náhradní mateřská školka funguje i v létě

V létě funguje většina školek v prázdninovém režimu. Některé zavřou na celé prázdniny, některé mají otevřeno naopak po celé prázdniny, nebo alespoň na několik týdnů.

Nebojte se proto ve školce zeptat, jak to zrovna vaše školka na prázdniny plánuje. Bude školka zavřená? Nevadí, v období prázdnin by měla fungovat vždy ve městě nebo v daném městském obvodě alespoň jedna státní školka. Myslete ale na to, že byste i do náhradní školky měli své dítě na prázdniny přihlásit – zeptejte se paní učitelky ve školce, jak dítko do prázdninové školky přihlásit.

Rozdělte si s partnerem střídavě dovolenou

Pokud máte tu možnost, rozdělte si dovolenou s partnerem na prázdniny na střídačku. Sice tak nestrávíte léto společně jako rodina, ale pokryjete delší časový úsek celého léta.

Zkuste také poprosit někoho z rodiny, zda by nebyl ochotný si vzít v létě dovolenou, aby vám děti pohlídal – třeba se sestřenicí, která má taky dítě. Jeden týden pohlídá děti ona a druhý týden zase vy.

Pomáhejte si s kamarádkami navzájem

Nemáte ani ochotné babičky, někoho jiného v rodině ani partnera, který by děti během léta pohlídal? Zkuste se hlídání domluvit s kamarádkami nebo známými, které mají zhruba stejně staré děti. Jeden týden se o hlídání dětí postaráte vy, druhý týden si na starost vezme děti druhá. Čím více se vás dá dohromady, tím delší dobu prázdnin pokryjete a děti se ve větším kolektivu zabaví snadněji než ve dvojičce.

A co náhradní babička nebo dědeček?

Nejen o prázdninách vám s hlídáním dětí může pomoci adoptivní babička nebo dědeček. Kde takovou kouzelnou babičku ale najít? Existují neziskové organizace, které zprostředkovávají první kontakt mezi rodinou a seniorem, který by rád zůstal v kontaktu s dětmi.

Adoptivní babička vám může pomoci s hlídáním nebo třeba jen s vyzvedávám dětí. Záleží vždy na vzájemné domluvě. Adoptivní prarodič může trávit čas s dětmi za peníze (za symbolický poplatek), ale i zdarma, vždy záleží na konkrétních případech.

Kde najdete náhradní babičku nebo dědečka:

Na letní tábor dostanete také příspěvek od pojišťovny nebo od města

Poslat děti na tábor může být pro spoustu rodičů finančně opravdu náročné. Příspěvek na letní tábor od vaší zdravotní pojišťovny vám alespoň částečně pokryje náklady.

Tento příspěvek vám poskytne:

Na letní tábory nebo i kroužky během celého roku vám může přispět i město, ve kterém žijete. Mrkněte na stránku Aktivní město, která se zaměřuje na finanční podporu různých aktivit obyvatel měst.

Abyste mohli o příspěvek usilovat, musí mít dítě trvalý pobyt v daném městě / obci a musíte být registrovaní jako občan na portálu. Do projektu není zapojená jen Praha. V minulosti přispíval na tábory 500 Kč třeba i městský obvod v Plzni.

S příspěvkem na tábor se můžete obrátit také na neziskové organizace

Rádi byste poslali vaše děti na tábor, ale ani s příspěvkem od zdravotní pojišťovny si to nemůžete dovolit? Nevěšte hlavu, můžete se s prosbou o pomoc obrátit na neziskové organizace.

  • Projekt Patron dětí poskytuje finanční pomoc konkrétním dětem – stačí, když vyplníte žádost. Musíte ještě požádat někoho ve vašem okolí (ideálně paní učitelku, trenéra, lékaře nebo rodinného známého), aby se za vás zaručil – daná osoba vyplní druhou část žádosti. Do žádosti vepíšete konkrétní podobu služby, na kterou byste peníze potřebovali a počkáte, až vám ji schválí.
  • Nadace Naše dítě zase nabízí příspěvek na mimoškolní vzdělávání pro sociálně znevýhodněné děti. Můžete tak požádat o finanční pomoc pro dítko, které by se rádo zúčastnilo jazykového příměstského táboru.
  • Projekt Fandi mámám zase podává pomocnou ruku samoživitelkám. Stačí, když vyplníte přihlašovací formulář a popíšete, jakou pomoc byste potřebovala (ať už materiální, nebo i finanční). Vaše aktuální přání pak organizace vyvěsí na svých stránkách, aby mohli dárci vaše přání splnit.

Další články