Nový školní rok: Získejte státní příspěvek na školní pomůcky

19. 07. 2024

Nový školní rok zatíží nejednu rodinu. Pojďte zjistit, jak můžete získat příspěvek na školní pomůcky, abyste svým dětem zajistili vše potřebné.

Využijte MOP – Mimořádnou okamžitou pomoc od státu: Kdo na ni má nárok?

MOP, neboli Mimořádná okamžitá pomoc patří mezi dávky pomoci v hmotné nouzi. Je to forma jednorázového státního příspěvku, který pomáhá rodinám s nezaopatřenými dětmi, které si nemohu dovolit nákup školních pomůcek. Kromě školních pomůcek mohou rodiče tento příspěvek využít také na pokrytí zájmových kroužků.

O mimořádnou okamžitou pomoc můžete požádat jako rodič nezaopatřeného dítěte nebo studenta do 26 let – pokud máte potomka na vysoké škole, musí splnit podmínku prezenční formy studia (osobně a pravidelně navštěvuje vysokou školu).

Na co všechno můžete příspěvek na školní pomůcky využít:

  • Na učebnice – pokud je škola nezapůjčuje žáčkům zdarma.
  • Na školní aktovku nebo batoh.
  • Na školní pomůcky – pokud je vaše škola vyžaduje.
  • Na sportovní oblečení do tělocviku a na přezůvky do školy.
  • Na zimní lyžařský a letní výcvikový kurz nebo na školu v přírodě.
  • Na zájmové kroužky a mimoškolní aktivity.

TIP: Je možné, že dosáhnete také na příspěvek na bydlení. Mrkněte na článek Zažádejte si o příspěvek na bydlení.

Projekt Obědy dětem pomáhá dětem, jejichž rodiče si nemohou dovolit zaplatit obědy ve školní jídelně. Projekt nepodává pomocnou ruku napřímo rodičům, ale přes školy. Do projektu se může přihlásit každá základní škola na území České republiky. Děti, které projekt podpoří, vybírá ředitel školy společně s pedagogy a dané děti mají zajištěné obědy až do konce školního roku. Jak se může škola zapojit? Podívejte se na postup pro školy.

Jaká je výše příspěvku na školní pomůcky?

Myslete na to, že příspěvek na školní pomůcky Úřad práce bohužel uznává jen v nejnižší možné výši. Co to znamená v praxi? Když vám úřad schválí příspěvek třeba na školní aktovku, dostanete jen finanční obnos ve výši nejlevnější aktovky na trhu.

Příspěvek na školní pomůcky není nárokový – to znamená, že ho nemusí dostat opravdu každý. Na druhou stranu nic nedáte za to, když se pracovnice úřadu zeptáte, zda si myslí, že byste měli šanci příspěvek získat. Nejvyšší možná výše příspěvku pro rodinu odpovídá desetinásobku životního minima pro jednotlivce za kalendářní rok – což je pro rok 2024 48 600 Kč.

Aktovka

Třeba u zájmových kroužků zase při posuzování žádost řeší úřad i to, zda neexistuje nějaká jiná méně finančně náročná varianta. U školy v přírodě pak může také úřad posuzovat, zda nemůžete alespoň část výdajů za školy v přírodě zaplatit třeba z preventivního programu zdravotní pojišťovny nebo z městského fondu.

Myslete také na to, že o příspěvek musíte požádat ještě před uhrazením konkrétního výdaje – pokud tedy chcete využít příspěvek na proplacení aktovky, musíte o něj požádat ještě před jejím pořízením. Příspěvek na školní pomůcky bohužel nelze zpětně proplácet.

TIP: Jste matka samoživitelka (ale i otec samoživitel) a otec dítěte neplatí alimenty? Možná máte nárok na náhradní výživné. Přečtěte si o této dávce v článku: Náhradní výživné aneb když otec neplatí alimenty.

Kde můžete o příspěvek požádat:

O příspěvek na školní pomůcky musíte zažádat na krajské pobočce Úřadu práce v místě vašeho bydliště. Můžete si jej zařídit i elektronicky přes Identitu občana. Ale pokud se chcete ještě doptat na další informace, bude lepší, když si o příspěvek zažádáte fyzicky na pobočce.

Jak na žádost o okamžitou pomoc:

Musíte mít s sebou průkaz totožnosti – ve vašem případě půjde o občanku, u dítěte mladší 15 let rodný list. Budete potřebovat také potvrzení o studiu, které vám vydá škola. Poté vyplníte formulář Žádost o mimořádnou okamžitou pomoc. V žádosti musíte uvést, že žádáte o okamžitou mimořádnou pomoc z důvodů: Nezbytné nebo odůvodnění náklady na vzdělání. Nezapomeňte velmi konkrétně specifikovat, na co přesně byste příspěvek použili.

Úřad poté na základě vaší žádosti a na základě vaší finanční situací vyhodnotí, zda máte na dávku nárok. A také stanoví konkrétní výši příspěvku na školní pomůcky. V rozhodnutí o přiznání okamžité pomocí stanoví přesnou lhůtu, ve které musí nákup dané školní pomůcky doložit. Pokud to totiž neuděláte, může po vás chtít úřad vrácení dávky.

Nebojte se o příspěvek na školní pomůcky zažádat. Nechte si podat pomocnou ruku a vyplňte žádost ve spolupráci s pracovníkem úřadu.

TIP: Podívejte se také na 12 tipů, jak ušetřit za školní výdaje.

Další články