Senioři jsou častým terčem digitálních hrozeb. Naučte se jim bránit!

24. 05. 2024

Podíl seniorů používající digitální technologie se rok od roku zvyšuje. S rostoucím počtem seniorů pohybujících se v online prostředí roste ale i počet hrozeb, kterým musí čelit. Takové podvody mohou mít podobu nejen emailu, SMS, telefonního hovoru, webové stránky, narazit na něj ale můžete i na sociálních sítích a chatovacích aplikacích typu Messenger, WhatsApp apod. Mezi obecné znaky, které napovídají, že je něco špatně, patří nátlak (hrozba, zastrašování), podezřele výhodná nabídka (rychlé zbohatnutí, výhra), urgence a nutnost reagovat v krátkém čase, požadavek zadat údaje nebo požadavek na otevření přiloženého souboru nebo webového odkazu. Jak se ale nejčastějším trikům online podvodníků bránit?

Bazarové podvody

Podvodníci na bazarových portálech fungují nejčastěji ze zahraničí prostřednictvím české SIM karty. Abyste se takovému podvodníkovi, zbystřete především pokud má dotyčný špatnou češtinu a požaduje nestandardní způsob doručení nebo platby. Neakceptujte platbu v kryptoměně. Nezadávejte nikam své platební údaje, například číslo karty. Jediný údaj, který kupující může potřebovat, je číslo vašeho účtu.

Nedoručitelný balík

Informace o údajně nedoručeném balíku nebo problému s jeho doručením nejčastěji přichází skrze SMS zprávu nebo e‑mail. V případě, že takovou zprávu obdržíte, je dobré v první řadě si uvědomit, zda vůbec nějaký balík očekáváte. Falešná zpráva velmi často obsahuje podezřelý odkaz, který vás přesměruje na domnělou stránku přepravní společnosti.  Ta po vás již většinou vyžaduje zadání osobních údajů, což nikdy nedělejte! Již samotné kliknutí na odkaz ale může být rizikem, proto při čtení takové zprávy kontrolujte nejen odkaz samotný, ale i celou textaci zprávy. 

Podvodné e‑shopy

Patříte-li k fanouškům online nákupů, měli byste být obzvláště opatrní, a to nejen v případě, kdy nakupujete na neprověřeném e‑shopu, který pro vás chce například zaplatit zboží předem. Obezřetnost se totiž vyplácí i v případě, že nakupujete u renomovaného online obchodníka. Podvodníci totiž dnes dokáží vytvořit těžko rozpoznatelnou kopii známé stránky. Vy tak v domnění, že nakupujete na prověřeném e‑shopu, můžete snadno naletět. Rozpoznání takového podvodu je často velmi těžké, proto je dobré nevstupovat na e‑shop skrze různé odkazy či QR kódy, využívat srovnávací portály typu Heureka.cz či Zboží.cz a neplatit zboží předem.

Podvodné investiční nabídky

Zejména na sociálních sítích se v poslední době šíří celá řada podobných nabídek. Ty často nejenže slibují nereálně vysoké výnosy v krátkém čase, ale využívají také známé tváře k dodání věrohodnosti. Pokud na takovou nabídku někde narazíte, použijte selský rozum a nevěřte pohádkám o vysokých výnosech, nenechte se do ničeho tlačit, nepodléhejte časovému tlaku. Také nesdělujte do telefonu žádné osobní / platební údaje, nestahujte do PC nebo do mobilu žádné aplikace, především ne pro vzdálený přístup. V žádném případě nepřevádějte peníze ze svého bankovního účtu na jiný účet nebo je nevkládejte do vkladomatu. Nenechte se tedy zmást tím, že toho o vás podvodník hodně ví.

Falešný bankéř

Vyluxovaný bankovní účet patří k největším obavám snad každého. Také proto je třeba se mít na pozoru před podvodníky, kteří Vás před takovou situací chtějí domněle chránit. Přijali jste-li hovor s oznámením, že z Vašeho účtu odcházejí podezřelé platby, nebo dotyčný zaznamenal podivné transakce na kartě, nenechte se do ničeho tlačit a nepodléhejte časovému nátlaku. V žádném případě nesdělujte do telefonu osobní údaje, nestahujte do PC nebo do mobilu žádné aplikace, především ne pro vzdálený přístup. Nepřevádějte peníze ze svého bankovního účtu na jiný účet nebo je nevkládejte do vkladomatu.

Další články